Vid pollenallergi reagerar immunsystemet med en inflammatorisk process mot proteiner som vi inhalerar och som finns i pollen från växter såsom träd, gräs och ogräs. Många patienter med pollenallergi kan uppleva symtom vid intag av råa frukter, grönsaker och nötter såsom klåda eller sveda i munnen, på läpparna eller halsen, svullnad av läppar, tunga eller gom. Symptomen uppkommer oftast vid intag av råa livsmedel, medan upphettade eller bearbetade versioner (som kokt frukt eller grönsaker) ofta tolereras bättre eftersom proteinerna förändras vid tillagning. Fenomenet, då munhålas slemhinna reagerar, kallas för korsreaktion och uppstår när immunsystemet inte kan skilja mellan proteiner i pollen och liknande proteiner i exempelvis frukt, grönsaker eller nötter. Detta sker eftersom strukturen hos vissa proteiner är mycket lika, även om de kommer från olika källor. Detta fenomen är särskilt vanligt vid björkpollenallergi, men förekommer också vid andra typer av pollenallergi. Korsreaktioner ger oftast milda symptom som kallas för oralt allergisyndrom (OAS).
Vanliga korsreaktioner
Björkpollenallergi: Vanligt förekommande korsreaktioner är med råa äpplen, päron, körsbär, hasselnötter, morötter och selleri. Detta beror på likheten mellan björkpollenproteinet Bet v 1 och proteiner i dessa livsmedel.
Gräspollenallergi: Kan orsaka reaktioner med spannmål som vete och råg, samt med vissa baljväxter som ärtor och linser.
Gråbopollenallergi: Vanliga korsreaktioner sker med selleri, morötter, persilja och kryddor som koriander, fänkål och anis.